torsdag, august 20, 2009

nesten mistet hagegleden, igjen

Etter at naboens geiter spiste opp og raserte en del av hagen for noen år siden, mistet jeg nesten motet, og strevde med å finne tilbake hagegleden. Trodde aldri det kunne bli verre. Men forrige uke hadde jeg besøk av naboens griser.

Første dagen fikk vi besøk av en purke med unger, men de fikk vi jagd ganske fort. De to neste dagene: hagen full av smågris og tydelig spor i plenen etter dem. Så kom søndagen og jeg våknet av griser utenfor soveromsvinduet kl 0730. Og innen bonden tok tlf og sperret av grisene sine kl 11, hadde jeg hatt ÅTTE besøk i hagen av en haug med smågris. To store bed fullstendig ødelagt, store deler av plenen gravd opp og fullstendig kaos i hagen. Er det rart jeg mister motet? Og erstatning kan jeg bare drømme om, med mindre jeg vil gå til sak. Og det tror jeg ikke jeg er i stand til, sliter litt psykisk om dagen.

Brukte mesteparten av mandagen til å prøve å rydde opp etter dem, men det er ikke lett å motivere seg. Hva om grisene kommer igjen? Samboeren snakker om at vi kanskje burde sette opp gjerde, men det har jeg verken råd eller lyst til. Hvorfor skal jeg gjerde inn tomte mi? det er jo ikke jeg som har dyr. Og uansett så vil jo geitene til bonden hoppe over gjerdet uansett, det har skjedd hos to naboer som har gjerdet inn hele tomta.

Mennesker er forskjellige, hadde det vært mine dyr som hadde ødelagt hagen til naboen, hadde jeg vært så lei meg. Og jeg tror nok jeg ville betalt for skadene og ryddet opp med en gang..

5 kommentarer:

 1. Kontakt forsikringsselskapet ditt. De skal hjelpe deg med å kreve inn erstatning for skade du er påført på denne måten. De hjelpe deg med advokat også. Når dette skjer gang etter gang, er det jo ingen grunn til å finne seg i det. Selvsagt er det naboen som har ansvar for at dyra ikke gjør skade hos naboene.
  God bedring til deg, håper hagegleden kommer tilbake - det er terapi for både kropp og sjel.

  SvarSlett
 2. Irriterende og trist! Kjenner problemet. Først etter trusler om anmeldelse sluttet en nabo å la dyra tråkke inn på vår eiendom. Ikke finn deg i dette, men gjør som Hilde skriver.

  SvarSlett
 3. Jammen er folk frekke! Hadde jeg hatt dyr som hadde rasert andres eiendom, hadde jeg ikke hatt samvittighet til å la være å beklage det og betalt for skaden.

  Skjønner godt du mister piffen. Stor klem sendes deg fra meg.

  SvarSlett
 4. Det er det merkeligste hagebesøk jeg har sett!

  Her er det vel naboen som har et ansvar (og ikke du), for å sette opp gjerde så dyrene ikke rømmer og skader andres eiendom. Her nytter nok ikke annet enn trusler, dessverre. Lykke til!

  SvarSlett
 5. Å huff, stakkars deg, dette var ikke greit! Jeg har dessverre ingen gode råd, men vil bare vise min medfølelse...
  Du er selvfølgelig helt uten ansvar, men det er ikke greit å komme på kant med naboen.
  Hell i uhell hos deg, så gjelder dette heldigvis naboens dyr og ikke naboens unger - så du kan unne deg å vise litt vrede uten at naboen burde ha grunn til å ta det ille opp... (verre når naboen svarer med å anklage deg for din reaksjon på hans ungers pøbelstreker og ødeleggelser...)

  Om du velger å reagere (selvsagt burde du), så husk at tiden etterpå kan bli meget ubehagelig i lang tid (jeg uttaler meg av erfaring basert på nabo med unger, riktignok... - jeg har ikke gått til sak, bare reagert, irettesatt og påpekt, men er den som fortsatt må smyge seg forbi)

  SvarSlett